Home Werking Promotie en campagnes OV-ambassadeurs Senioren geven senioren opleiding in gebruik ‘openbaar vervoer’
Senioren geven senioren opleiding in gebruik ‘openbaar vervoer’
woensdag, 07 december 2011 10:40


Allereerste OV-ambassadeurs gaan van start

OV-ambassadeursOp de hoofdzetel van De Lijn in Mechelen zijn vandaag de allereerste Openbaar Vervoer (OV)-ambassadeurs voorgesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot.  De 38 OV-ambassadeurs zijn ouderen die andere ouderen wegwijs maken en aansporen om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dat is belangrijk in het kader van duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid. Het initiatief komt van de mobiliteitsverenigingen Mobiel 21 en TreinTramBus.  Zij werken hiervoor samen met De Lijn, de Vlaamse Ouderenraad en OKRA.

 

Hoe neem ik een belbus? Hoe zoek ik informatie op het internet over reisbestemmingen en reistijden? Waar vind ik bushaltes? Welke zijn de betalingsmogelijkheden? Het lijken eenvoudige vragen, maar voor sommige senioren liggen de antwoorden, de oplossingen minder voor de hand. Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen de voordelen van het openbaar vervoer onvoldoende kennen en dat zij niet altijd de juiste informatie vinden. Daarom hebben de mobiliteitsverenigingen Mobiel21 en TreinTramBus het project OV-ambassadeurs ontwikkeld. Doel van het project is om het verplaatsingsgedrag van senioren op een duurzame manier te stimuleren en hen langer mobiel te houden.  Mobiel zijn is essentieel voor een kwaliteitsvol leven. Dat is belangrijk omdat het aantal ouderen in ons land snel toeneemt. In 2000 was bijna 17 procent van de Belgen ouder dan 65 jaar, in 2030 zal dat naar schatting bijna 23 procent zijn. Onderzoek toont aan dat de meeste ouderen zich nog vaak met de auto verplaatsen. Het autogebruik zal in de toekomst nog verder toenemen. In het kader van duurzame mobiliteit is het dan ook van groot belang dat ook ouderen gestimuleerd worden om vaker een beroep te doen op duurzame transportmiddelen zoals bus, tram en trein. Uit onderzoek van de UITP (de wereldfederatie van openbaar-vervoersbedrijven) blijkt dat goede reisinformatie het aantal reizigers met 5 tot 25% kan doen stijgen. 

38 ambassadeurs in de 5 provincies in Vlaanderen en in Brussel

38 senioren kregen in Mechelen in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits hun diploma “ambassadeur van het openbaar vervoer” in ontvangst. Binnenkort gaan zij in deze nieuwe functie in alle provincies van Vlaanderen en Brussel (2) aan de slag. In Vlaanderen is de verdeling als volgt: 12 ambassadeurs in Antwerpen, 7 in Limburg, 6 in Vlaams-Brabant, 6  in Oost-Vlaanderen en 5 in West-Vlaanderen.
De OV-ambassadeurs hebben de afgelopen maanden een opleiding gekregen en kunnen worden beschouwd als ervaringsdeskundigen. Ze zullen workshops geven waarin ze hun ervaringen delen en de vragen beantwoorden van andere senioren, die (nog) niet vertrouwd zijn met het openbaar vervoer. Ze geven uitleg over duurzame mobiliteit, helpen bij het plannen van een (trein/tram/bus)reis én het uitvoeren ervan. Op die manier laten zij andere senioren ervaren dat het reizen met het openbaar vervoer niet zo moeilijk is. Soms moet er wat drempelvrees overwonnen worden.

De workshops (basispakket maximaal 2 u) zijn bedoeld voor ouderen in het algemeen maar ook voor senioren die niet meer met de auto rijden of willen rijden of ouderen die moeilijk te been zijn. Ook groeperingen van ouderen kunnen een workshop aanvragen. De workshops passen in het streven naar een duurzame mobiliteit en zijn belangrijk in het kader van de verkeersveiligheid. Ouderen hebben een grotere kans om bij  verkeersongevallen betrokken te raken. Als ze betrokken zijn in een ongeval hebben ze 25 procent meer kans op ernstige verwondingen en zelfs overlijden. Bij fietsers vanaf 75 jaar wordt het risico op ongevallen nog een stuk groter. Openbaar vervoer kan een zinvol alternatief zijn wanneer men zich niet langer zeker voelt om zich veilig met de wagen te verplaatsen of te fietsen.
Als ouderen naar hun mening gevraagd wordt over wat er zou kunnen verbeteren in het verkeer verwijzen ze vooral naar meer hoffelijkheid en respect, aangepaste inrichting van halte-infrastructuur, aangepast verkeersmanagement en gerichte educatie.

Het project “OV-ambassadeurs” is een initiatief van de mobiliteitsverenigingen Mobiel21 vzw en TreinTramBus vzw. Het project krijgt financiële steun van Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : “De groep senioren in ons land neemt elk jaar toe. Het is belangrijk dat ouderen mobiel zijn en blijven, en zich veilig in het verkeer kunnen begeven. Dat kan met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. Dat openbaar vervoer schrikt soms wat af, vaak onterecht. De OV-ambassadeurs kunnen senioren aangeven dat het gebruik van bus, tram of trein helemaal niet problematisch hoeft te zijn. Stap voor stap wordt hen aangeleerd hoe ze hun verplaatsing goed kunnen voorbereiden. Dit initiatief kan het duurzaam verplaatsingsgedrag en de verkeerveiligheid alleen maar ten goede komen.”

Alle geïnteresseerde (senioren)organisaties kunnen vanaf eind december een workshop aanvragen. De eerste 20 aanvragers krijgen hun workshop gratis. Klik hier voor het aanvraagformulier.

 

Share/Save/Bookmark
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12