Home Actueel Persberichten Avondlessen tot 22 uur: geraken studenten nog thuis?
Avondlessen tot 22 uur: geraken studenten nog thuis?
vrijdag, 11 september 2020 11:47

online-3412498 640Universiteiten en hogescholen gaan meer colleges geven tijdens het weekend en ’s avonds, om het risico op coronabesmettingen te verminderen. Wie nadien met trein, tram of bus naar huis moet, dreigt dan uit de boot te vallen.

Reizigersorganisatie TreinTramBus juicht toe dat hogeschool- en universiteitsstudenten college- en practicumzalen weer op een corona-veilige manier zullen kunnen bezoeken. Dat daartoe ’s avonds en in het weekend les gegeven wordt, is op zich goed, want zo kan men de corona-afstandsregels zo veel mogelijk garanderen. “Maar voor pendelende studenten kan dat een probleem vormen”, zegt Peter Thoelen, woordvoerder van TreinTramBus. “De dienstregeling van het openbaar vervoer is daar helemaal niet op voorzien. In meerdere studentensteden vertrekken na 22 uur nauwelijks of geen treinen en bussen meer naar de omliggende gemeenten. Dat geldt o.a. voor Leuven, Hasselt en Mechelen. Op een aantal spoorlijnen zoals Kortrijk – Brugge, Gent – Mechelen, Gent – Aalst of Hasselt – Landen vind je na een les, die om 22 uur eindigt, ook geen trein meer naar huis, zeker niet als je eerst nog met een tram of bus naar het station moet.”

 

Tijdens het weekeinde dreigt het helemaal moeilijk te worden. Infrabel sluit dan immers vaak spoorlijnen volledig om onderhoudswerkzaamheden te kunnen uitvoeren. En het aanbod van De Lijn op zaterdag en zondag is al helemaal niet op woon-schoolverplaatsingen voorzien.

“We vermoeden dat er dit jaar meer pendelende studenten zullen zijn en dat minder studenten op kot zitten, omdat er minder fysiek college gegeven wordt of omdat studenten zelf geen risico’s willen nemen op besmetting”, aldus Thoelen. “Per auto naar de les rijden is geen toekomstgerichte en duurzame keuze. Wie niet over een auto beschikt of geen kot in de buurt van de campus heeft, mag zeker niet worden benadeeld.” TreinTramBus verwacht van de overheid en de vervoersbedrijven dat ze hun aanbod aanpassen in functie van de nieuwe lestijden.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12