Home Actueel Persberichten ’s Zomers zijn kusttreinen normaal. Ook in coronatijden.
’s Zomers zijn kusttreinen normaal. Ook in coronatijden.
maandag, 10 augustus 2020 17:31

trein in oostendeDe laatste dagen is het aan de kust bon ton om de oorzaak van alle problemen bij de NMBS en de treinreizigers te leggen. Zij dragen nochtans niet de minste verantwoordelijkheid voor de rellen van afgelopen zaterdag op het strand in Blankenberge. Het is niet omdat de Brusselse jongeren, die op het strand amok maakten, met de trein naar zee kwamen, dat de NMBS schuldig is aan hun gedrag. Integendeel, de NMBS heeft haar verantwoordelijkheid genomen door voldoende treinen richting kust te voorzien.

“Voor zover ons bekend is, heeft de Nationale Veiligheidsraad de vrijheid van reizen in ons land niet beperkt”, zegt Stefan Stynen, voorzitter van reizigersvereniging TreinTramBus. Mensen mogen dus naar de kust reizen met een transportmiddel naar keuze. Uiteraard is het gezien de corona-pandemie verstandig om drukbezochte plaatsen te mijden. De NMBS raadde daarom terecht reizen naar de kust af. “Maar de NMBS is een massavervoerder”, aldus Stynen. “Precies daarom is het onzin om extra treinen naar de kust te verbieden, zoals waarnemend West-Vlaams gouverneur Anne Martens vraagt en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem nu overweegt. Met de extra treinen biedt de NMBS meer zitplaatsen aan en maakt ze het mogelijk dat de reizigers zo optimaal mogelijk over alle treinen gespreid worden.”

TreinTramBus heeft er geen moeite mee dat dit debat gevoerd wordt, maar het moet wel op een faire manier en met correcte argumenten. “Het houdt geen steek om van de ene kant te klagen dat treinen te vol zitten en van de andere kant minder treinen te eisen”, meent Stefan Stynen. “Op die treinen zitten trouwens lang niet alleen toeristen, maar ook bewoners en werknemers. En dat stigmatiseren van het openbaar vervoer moet ook dringend stoppen. Het voorbije weekend reed driekwart van de mensen met de auto naar de kust maar dat blijkt vreemd genoeg geen probleem.

Uit internationaal onderzoek weten we dat er nauwelijks of geen coronabesmettingen in het openbaar vervoer plaatsvinden.” De NMBS, De Lijn en de MIVB hebben tijdens de lockdown in uiterst moeilijke omstandigheden gegarandeerd dat essentiële verplaatsingen voor hulpverleners en werknemers mogelijk bleven. Daarvoor verdienen ze waardering en geen ezelstamp.

De afhandeling van incidenten en storingen, die op 31 juli voor een massa wachten zorgden in Oostende, blijft wel een aandachtspunt. Dat vergt voldoende middelen om personeel en materieel stand-by te hebben maar ook een vlottere afhandeling van formaliteiten bij incidenten.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12