Home Actueel Persberichten NMBS-reizigers vragen tegemoetkoming en terugkeer van P-treinen
NMBS-reizigers vragen tegemoetkoming en terugkeer van P-treinen
dinsdag, 26 mei 2020 09:12

reizigsterIn een brief van 8 april aan minister François Bellot en de NMBS vroegen de reizigersverenigingen TreinTramBus en Navetteurs.be en consumentenorganisatie Test-Aankoop om de terugbetaling en/of de verlenging van de trein- en parkeerabonnementen. Talrijke reizigers mochten die immers niet gebruiken vanwege de beperkende maatregelen die door de Nationale Veiligheidsraad werden opgelegd. Tot op heden zijn alleen de algemene verkoopvoorwaarden van toepassing. De verenigingen vragen nu om uitzonderlijke terugbetalingsmaatregelen en om de terugkeer van de P-treinen die sinds 23 maart zijn geschrapt.

Uitzonderlijke terugbetalingsmaatregelen

Tot op heden en ondanks de uitzonderlijke situatie waarin ons land al meer dan twee maanden verkeert, blijven de gebruikelijke algemene verkoopvoorwaarden van de NMBS van toepassing op verzoeken om terugbetaling van abonnementen. Deze zijn echter duidelijk onvoldoende in het licht van de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft opgelegd en die de meeste verplaatsingen over een lange periode hebben afgeraden of zelfs verboden.
Aangezien het laatste verzoek van de organisaties aan de NMBS en minister Bellot onbeantwoord is gebleven, doen de organisaties een nieuwe oproep: "Wij vragen de NMBS opnieuw om, in overleg met de federale overheid, uitzonderlijke maatregelen te nemen om de abonnementen voor zowel de trein als de parkeerplaatsen terug te betalen of te verlengen. We vragen ook een verlenging van de geldigheid van de 10-rittenkaarten zoals de RailPass tot 31 augustus en een verlenging van de reservering van niet-gebruikte parkeerplaatsen tot dezelfde datum. Ook die mochten immers lange tijd niet worden gebruikt omdat er doorgaans niet-essentiële ritten mee worden afgelegd. Wij zijn ons bewust van de budgettaire impact voor de NMBS, maar het is niet aan de reizigers is om de kosten te dragen. Het inkomstenverlies van de NMBS moet worden gecompenseerd door de federale overheid”, stellen de organisaties.

Graag weer meer P-treinen

Hoewel telewerken in dit stadium nog steeds de voorkeur geniet, nemen opnieuw meer reizigers de trein. De meeste P-treinen rijden nog steeds niet, met als gevolg dat er minder aanbod is en de reistijden vanuit minder goed bediende stations langer zijn. “We willen nogmaals onze waardering uiten voor het werk dat het spoor de afgelopen weken heeft verricht om de dienstverlening in stand te houden. Met de hervatting van de activiteiten die dicht bij het normale niveau liggen, wordt de dienstregeling “van nationaal belang” echter onvoldoende en wordt de terugkeer van P-treinen noodzakelijk om de reizigers in de treinen beter te verdelen en hen meer alternatieven te bieden voor hun verplaatsingen", concluderen de organisaties.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12