Home Actueel Persberichten Milieu-organisaties: ‘Steun eerst het openbaar vervoer’
Milieu-organisaties: ‘Steun eerst het openbaar vervoer’
vrijdag, 08 mei 2020 12:17

treinstreepHet openbaar vervoer speelt een essentiële rol, voor iedereen, nu en in de toekomst. Ondersteun daarom eerst de trein, tram, bus en metro, en niet de luchtvaartmaatschappijen, die slechts door een minderheid gebruikt worden en vervuiling met zich meebrengen. Dat vragen TreinTramBus, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en Inter-Environnement Wallonie. Trein, tram en bus worden dubbel getroffen door de coronacrisis. Ook voor hen blijven de vaste kosten doorlopen, terwijl de inkomsten bijna volledig wegvallen. De NMBS bijvoorbeeld heeft op dit moment een verlies te verwerken van 70 miljoen euro per maand en een extra kost van 3,5 miljoen euro voor de aankoop van ontsmettingsmateriaal.

"Openbaarvervoersmaatschappijen bieden een essentiële dienst aan, zowel op sociaal als milieu- en economisch vlak. De hele samenleving heeft er baat bij dat ze financieel gezond blijven. “Het openbaar vervoer is een oplossing voor de klimaatcrisis die we nu al hebben. Het kan die rol enkel opnemen als we ervoor zorgen dat het daarvoor de nodige middelen heeft. Dat gaat niet gebeuren als we vervuilende alternatieven voor internationale treinen, zoals de luchtvaart, nu bevoordelen. De crisis verplicht ons slimme en strategische financiële keuzes te maken. Dat geldt des te meer voor de overheden, die beslissen over de toekomst van onze samenleving”, verklaart Peter Thoelen van TreinTramBus.

Het gebruik van openbaar vervoer is voor kwetsbare groepen vaak de enige manier om inkopen te doen, te gaan werken of op school te geraken. Dat in tegenstelling tot de meeste vliegtuigverplaatsingen, die vaak niet of veel minder essentieel zijn.

Bond Beter Leefmilieu, IEW, TreinTramBus en Greenpeace vragen de Belgische beleidsmakers op federaal en regionaal niveau om enkel staatssteun te geven aan sectoren die een bijdrage leveren aan het realiseren van de Europese Green Deal en de internationale klimaatdoelstellingen. De luchtvaartsector krijgt al jaren financiële en fiscale voordelen die niet te verantwoorden zijn. De milieu-organisaties vragen daarom dat middelen prioritair gaan naar het openbaar vervoer. Als er toch steun voor de automobiel- en luchtvaartsector komt, kan dat alleen onder strikte voorwaarden op het vlak van taxatie (zoals een kerosinetaks) en klimaatengagement (bindende doelstellingen voor de broeikasgasuitstoot).

Share/Save/Bookmark
Commentaar (5)add comment

Geert Gulickx said:

Allemaal goed en wel
Beste

ik ben het in principe wel eens met het artikel, alleen, ik wil voor die steun wel iets terug. Daar wringt echter het schoentje. Om van goede wil te zijn probeerde ik rond de jaarwisseling om met de trein naar Italië te gaan. Eerst en vooral geraak je al niet in één dag van Antwerpen naar Pisa, ten tweede waren we blij dat we op het nippertje een dure vlucht konden boeken bij een lagekostenmaatschappij (300eur.) op twee dagen van onze treinrit die door stakingen werd geannuleerd. Gelukkig werd ik door een fijne collega opgebeld ( een bekende van Treintrambus) om mij ervan te verwittigen want van de NMBS kreeg ik na dat ik op de hoogte was van de annulatie nog een mail met richtlijnen en tips om mijn rijs van overmorgen vlot te laten verlopen.
Dan de tram en de bus in en om Antwerpen. Ik heb bij De Lijn al tientallen keren in de koude en de sneeuw 3 bussen achter elkaar niet weten komen en op de vierde was er dan uiteraard geen plaats. Boeken kan ik erover schrijven.
Ik had gisteren de aankondiging van dit artikel op Radio 1 met gefronste wenkbrauwen gehoord, hoor ik het volgende nieuwsbulletin dat er een stakingsaanzegging werd gedaan. De bussen niet veilig, in hemelsnaam, men mag niet vooraan instappen op de bus en voorbij het bestuurderscompartiment is een lint gespannen op voldoende afstand. Men werkt er niet graag, hebben een verkeerde mentaliteit, een klant is een stuk vuil. Ik moet stoppen want ik heb het gevoel dat het allemaal niet helpt. Jammer nochtans want ik vind oprecht zoals ik in het begin schreef dat ik akkoord ben om te steun maar niet onvoorwaardelijk.
 
dinsdag 12 mei 2020 om 17:20
Stemmen: +2

overweg13 said:

Steun eerst het openbaar vervoer
Ons verplaatsingspatroon was voor 95% afgestemd op het openbaar vervoer, de auto nam de 5 resterende procent voor zijn rekening. Sinds maart wordt ons op het hart gedrukt om het openbaar vervoer niet te nemen als het niet strikt noodzakelijk is. Door de aanwezigheid van die auto (en één chauffeur, want zelf rijd ik niet) zijn we nu voor de 100% overgeschakeld op de auto, zij het dat onze verplaatsingen sowieso erg beperkt zijn. Ik voel me in de steek gelaten, heb mijn hele leven geloofd dat ik door het openbaar vervoer te gebruiken eigenlijk een goede daad stelde, maar word nu aan mijn lot overgelaten. Eigenlijk is dat het enige aan de coronacrisis (buiten de bedreigende ziekte zelf uiteraard) dat ons in ons gewone doen en laten treft: niet onbekommerd op trein, tram en bus kunnen stappen. En het ziet ernaar uit dat dit nog vele maanden zal duren...
 
dinsdag 12 mei 2020 om 17:55
Stemmen: +3

Rian van der Borgt said:

Het OV is erg leeg (en veilig)
Bussen en treinen zijn erg leeg op dit moment en ik vind het dan ook grote onzin dat het onveilig zou zijn om met het OV te reizen. Eergisteren voor het eerst na 2 maanden weer eens naar mijn werkplek: er zaten nog 3 anderen in hetzelfde rijtuig. Mondkapjes dus ook compleet overbodig, maar ja het is nu eenmaal verplicht.
 
woensdag 13 mei 2020 om 22:38
Stemmen: +2

An Van Daele said:

Meer investeren in openbaar vervoer a.u.b
Dat is de logica zelf en eindelijk een investering die ten goede komt van iedereen. Onze wegen zitten overvol, de files kosten de maatschappij handenvol geld, zowel voor bedrijven als voor de mensen zelf, want goed voor de gezondheid, zowel fysiek als mentaal, is dat dagelijks aanschuiven niet. eindelijk wat ademruimte met betere lucht en minder stress ( als dat openbaar vervoer degelijk georganiseerd is, dus ook op tijd, geen overvolle toestellen, ruim aanbod...
 
donderdag 04 juni 2020 om 20:48
Stemmen: +2

Harshan Uruthiranantha Sarma said:

Stop met investeren in autoverkeer alstublieft!
Beste minister van Mobiliteit en Verkeer

Gelieve meer te investeren in het openbaar vervoer alstublieft! Die investeringen houden in:
- meer personeel aanwerven
- het personeel pauze te laten nemen
- meer en beter, alsook tijdig, onderhoud van het rollend materieel
- beter infrastructuur voor het openbaar vervoer, onder andere: eigen bedding - goed afgestelde verkeerslichten en beter en duidelijke lichtenbeïnvloedingssystemen zodat het openbaar vervoer niet gestoord wordt en voorrang krijgt van het autoverkeer
- meer inzetten op technologieën, zoals: goed werkende realtime- en infoborden en -apps, alsook: de apps voor tickets en tarieven.

Dit zijn enkele voorbeelden voor de investeringen in het openbaar vervoer. Ik kan de lijst nog langer maken, maar daarvoor heb ik geen tijd.

Dus daarom vraag ik om niet in het autoverkeer te investeren zodat het geld naar het openbaar vervoer gaat. Want het autoverkeer is enorm verzadigd. Men zit in de ellenlange file. Verder is de auto slecht voor het milieu, ook al zijn er elektrische auto's die nog in kinderschoenen zitten. Tot slot, de auto staat ook vaker aan de kant. Dus men gebruikt niet altijd de auto, omdat ze niet gebruiken voor om naar de bakker te gaan bijvoorbeeld terwijl die vlakbij is.

U krijgt vaak brieven van verschillende mensen dat ze willen dat u eens investeert in het openbaar vervoer in plaats van persoonlijk vervoer omdat men vaak in de file staat. Het is uw verantwoordelijkheid voor de investering in het openbaar vervoer.

Indien u vragen of opmerkingen heeft dan mag u me gerust contacteren.

Alvast bedankt voor uw medewerking!

Met vriendelijke groeten

Harshan Uruthiranantha Sarma
(De openbaar vervoer gebruiker).
 
zaterdag 13 juni 2020 om 11:08
Stemmen: +0

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12