Home Actueel Persberichten TreinTramBus ernstig bezorgd over reorganisatie H-net
TreinTramBus ernstig bezorgd over reorganisatie H-net
donderdag, 26 oktober 2017 18:22

De Lijn vervangt H-net door kluwen van 19 lussen

Aanstaande maandag voert De Lijn een ingrijpende vernieuwing van het Hasseltse stadsnet door. Reizigersorganisatie TreinTramBus constateert dat veel reizigers erop achteruitgaan en waarschuwt bovendien voor de complexiteit van het vernieuwde stadsnet.

"Het huidige net heeft een stervormige structuur waarin alle H-lijnen vanuit de randgemeenten elk half uur samenkomen aan het station. Omdat daar onmiddellijke aansluitingen geboden worden, is deze structuur voor het merendeel van de reizigers optimaal", zegt voorzitter Stefan Stynen. "Om aangrenzende randgemeenten rechtstreeks met elkaar te verbinden, worden die lijnen nu vervangen door liefst 19 verschillende lussen. Dit kan nieuwe reizigers aantrekken in de randgemeenten, maar houdt vooral zware nadelen in voor veel bestaande reizigers in het centrale deel van het netwerk."

TreinTramBus betreurt vooral het verdwijnen van de aansluitingsknoop aan het station. "Omdat de bussen daar niet meer gelijktijdig aankomen en vertrekken, zullen de overstaptijden langer worden. Volgens De Lijn moeten in het nieuwe plan minder reizigers overstappen, maar dat is niet correct. Bestaande lijnen met een traject naar beide zijden van de stad (H1, H2, H3) worden immers geknipt aan het station. De getroffen reizigers worden dubbel gestraft: ze moeten overstappen en hebben niet altijd een goede aansluiting", aldus Stynen. "Wie bijvoorbeeld van Tuilt naar het Jessaziekenhuis reist, ziet zijn reistijd daardoor op sommige momenten toenemen van 25 naar 38 minuten."

Bovendien hekelt TreinTramBus de complexe communicatie van het aanbod. Door het gebruik van 19 lijnnummers, met reisinformatie verdeeld over 10 lijnfolders, wordt het de reizigers erg moeilijk gemaakt. "Bij veel courante verplaatsingen met één overstap moet men voortaan acht verschillende lijnnummers onthouden en vier verschillende lijnfolders raadplegen", zegt Stynen. "De dienstregeling en aansluitingen verschillen in de voor- en namiddag en de overstapmogelijkheden worden nergens opgelijst. Het spreekt vanzelf dat reizigers daar niet wijs uit zullen geraken, zeker als ze geen internet ter beschikking hebben."

TreinTramBus vreest dan ook dat het aantal reizigers op het nieuwe H-net dramatisch zal dalen. De reizigersorganisatie heeft haar bezorgdheden in het voorjaar al kenbaar gemaakt aan De Lijn Limburg en betreurt dat men toen niet tegemoet wilde komen aan een aantal concrete bijsturingsvoorstellen.

Om het verder voor de reizigers op te nemen, verzamelt TreinTramBus alle meningen en ervaringen m.b.t. het vernieuwde H-net op via een enquête: https://nl.surveymonkey.com/r/h-net."

Contactpersonen voor de pers (niet voor publicatie):
Stefan Stynen – Voorzitter en woordvoerder a.i. 0471 / 444.772
Yves Molenbruch – Voorzitter werkgroep Brabant-Limburg 0472 / 384.592 (vrijdag vanaf 13u)

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12