Home Actueel Persberichten Realistische stiptheidscijfers voor het spoor aub!
Realistische stiptheidscijfers voor het spoor aub!
vrijdag, 05 mei 2017 09:43

vertragingTreinTramBus en Navetteurs.be publiceren zelf stiptheidscijfers april

Reizigersverenigingen TreinTramBus en Navetteurs.be hebben gedurende zes maanden de stiptheidscijfers van de spoorwegen onder de loep genomen. De reizigers geven Infrabel en NMBS een onvoldoende : de communicatie van de cijfers verloopt traag, en ze geven te weinig info. Kortom, ze stemmen niet overeen met het aanvoelen van de reiziger. Navetteurs.be en TreinTramBus dringen aan op bijsturingen.

« We waren liever met de NMBS en Infrabel tot een consensus gekomen over de stiptheidscijfers, en vooral over de publicatie ervan. De NMBS houdt echter vast aan zijn aanpak. Daarom publiceren we nu zelf de cijfers. We doen dit op basis van de vertragingsattesten », zeggen de reizigersverenigingen.

Cijfers dichter bij het aanvoelen van de reizigers

We trekken de juistheid van de officiële cijfers niet in twijfel, maar stellen vast dat die afwijken met wat veel reizigers dagelijks aan den lijve ondervinden. Daarvoor zijn de officiële cijfers te algemeen. Navetteurs.be en TreinTramBus opteren er daarom voor om met meer gedetailleerde cijfers naar buiten te komen, met een steekproef op basis van de meest representatieve (meest gebruikte) trajecten. "Op die manier willen we de cijfers van de spoorwegen niet tegenspreken, maar aanvullen. "

De officiële statistieken geven bijvoorbeeld de stiptheid bij aankomst in het eerste Brusselse station. Wij opteren voor Brussel-Centraal. Wie dagelijks naar Brussel pendelt, weet dat vertragingen zich vaak voordoen in de Noord-Zuidverbinding. Bovendien geven we de vertragingen per traject – bijvoorbeeld Gent-Brussel – in plaats van per lijn – het traject Gent-Brussel maakt dan deel uit van de lijn Oostende-Eupen.

Sneller publiceren

We dringen er bij de NMBS en Infrabel op aan om sneller met de cijfers naar buiten te komen. Nu kan het tot anderhalve maand duren, vooraleer de spoorwegen hun statistieken bekendmaken.

Reizigersstandpunt als basis

TreinTramBus en Navetteurs.be eisen transparantere, volledige en sneller gepubliceerde stiptheidscijfers. De reiziger moet daarbij het uitgangspunt zijn. Tot nog toe weigerden NMBS en Infrabel echter om ons de basisgegevens aan te leveren, ondanks toezeggingen van de opeenvolgende ministers van mobiliteit op dit vlak. De reizigers willen samen met Infrabel en NMBS nadenken over een andere aanpak.

Stiptheidsrapport

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12