Home Actueel Persberichten TreinTramBus in de bres voor S-net Antwerpen
TreinTramBus in de bres voor S-net Antwerpen
zaterdag, 30 januari 2016 17:32

Voorstadstrein essentieel om Antwerpse mobiliteit in vlot te trekken

Reizigersvereniging TreinTramBus reageert scherp op de stelling van minister Galant dat de Antwerpse voorstadstreinen nog lang moeten wachten. Ook zonder dure infrastructuurwerken van het voorstadsnet morgen van start gaan.

Minister Galant stopt het Antwerps voorstadsnet voor lange tijd in de koelkast. Dat schrijven enkele kranten vandaag. Ze stelt dat de investeringen in de eerste plaats naar het Brussels voorstadsnet moeten gaan, maar ook dat laat nog jaren op zich wachten.

“Minister Galant slaat de bal mis”, zegt Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus. “In tegenstelling tot Brussel zijn in Antwerpen nauwelijks infrastructuurwerken nodig om een voorstadsnet uit de grond te stampen. De Noord-Zuidtunnel onder de stad, als essentiële schakel, is al enkele jaren in gebruik, en naar het zuiden (Mechelen, Boom) en het noorden (Noorderkempen, Essen) is voldoende capaciteit voorhanden voor een frequente treindienst. De treinen kunnen dus morgen beginnen rijden zonder dure bijkomende ingrepen. Meer voorstadstreinen, gekoppeld aan tariefintegratie met De Lijn, zijn essentieel om Antwerpen bereikbaar te houden tijdens de Oosterweelwerken. Eén voorstadstrein kan immers een autofile van 5 km vervangen.”

Een frequent spoornet is het beste middel om de mobiliteit rond Antwerpen, weer vlot te trekken. Met 2 tot 4 stoptreinen per uur in alle richtingen wordt de trein een aantrekkelijk alternatief voor de files, veel meer dan de bus dit ooit zal kunnen. De trein kan uitgroeien tot ruggengraat van het openbaar vervoer in een ruime regio rond de metropool. TreinTramBus nodigt minister Galant dan ook uit voor een ritje over de onderbenutte spoorlijn Antwerpen-Boom.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (3)add comment
Lijn 52 Antwerpen-Boom-Puurs, Laag gewaardeerd commentaar [Toon]

KeesSmilde said:

Lijn 52 heeft potentieel
Er zit veel meer potentieel in lijn 52 dan de huidige opstapcijfers doen vermoeden. Voorwaarde is wel dat er tariefintegratie tussen trein en bus komt. Overigens is meer aanbod op lijn 54 ook deel van het Antwerpse voorstadsplan.
 
maandag 01 februari 2016 om 11:27
Stemmen: +5

patrick said:

lijn 52
Reeds in 1980 werd het amper 10 km. lange spoorlijn Dendermonde Puurs afgeschaft om nog steeds onduidelijke redenen. Al jaren spreekt men van een heropening, net als lijn 57 Aalst Dendermonde waardoor Aalst Dendermonde Puurs Boom Antwerpen mogelijk word.
 
zondag 06 maart 2016 om 21:45
Stemmen: +2

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12