Home Actueel Persberichten BTTB ernstig verontrust door Antwerps incident
BTTB ernstig verontrust door Antwerps incident
zaterdag, 24 juni 2006 16:24

De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) is gechoqueerd en ernstig verontrust door het incident dat zich vanmiddag heeft afgespeeld op de Antwerpse lijn 23. Een reiziger verloor het leven na te zijn aangevallen door een groepje jongeren. De daders zijn nog niet gevat.

Na de moord in het Brusselse Centraal Station is dit andermaal een bijzonder brutaal en zinloos geval van agressie in het openbaar vervoer. Door het toenemende klimaat van agressie dreigt de angst om te reageren op wangedrag van medereizigers nog toe te nemen.

De BTTB is erg verontrust over dit incident en dringt aan op doortastende maatregelen om de veiligheid op het openbaar vervoer te verbeteren: een discrete noodknop voor de bestuurder om contact op te nemen met de dispatching; cameras in de voertuigen, die zowel ontradend werken als moeten helpen om daders van agressie of vandalisme op te sporen; voldoende personeel dat snel en effectief kan ingrijpen wanneer nodig.

De BTTB benadrukt dat iedere rechtgeaarde burger zich in het openbaar vervoer veilig moet weten ongeacht leeftijd, geslacht of huidskleur. Hiervoor kan geen inspanning te groot zijn. Het betekent evenwel ook dat burgerzin voorop moet staan. Daarom roept de BTTB op tot een gezamenlijke hoffelijkheidscampagne van alle personeel n de vele, goedmenende reizigers. NMBS, De Lijn, de MIVB en de TEC moeten zo duidelijk maken dat ze onbeschoft gedrag, vandalisme en geweld in het openbaar vervoer niet tolereren.

De maatregelen tegen geweld mogen evenwel niet ten koste gaan van het aanbod van De Lijn, aldus de BTTB. De eventuele “tweede man” op risicolijnen moet gefinancierd worden door Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de veiligheid. Als De Lijn dit uit de bestaande middelen moet financieren, dan vreest de BTTB voor een afbouw van het aanbod.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2018 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12