Good Move (Brussel) - onze opmerkingen |
TreinTramBus is vertegenwoordigd in de Gewestelijke Mobiliteitscommissie Brussel, waar de verschillende fases van het Mobiliteitsplan werden voorgesteld en besproken. De transparantie de inspraak bij de totstandkoming van dit plan verdient navolging en wordt hopelijk ook volgehouden bij de concrete uitvoering van de verschillende maatregelen. Brussel kan op dit gebied een nationale voortrekkersrol vervullen. Toekomstig openbaarvervoernetwerk Wij ondersteunen het streven om te werken aan één geïntegreerd OV-plusnetwerk, bestaande uit spoor-, metro-, tram- en busverbindingen van de verschillende vervoerders. TreinTramBus is voorstander van de geplande metrolijn tussen het Noordstation en Bordet maar het is essentieel dat er ook voldoende middelen beschikbaar blijven om te investeren in de verbetering en uitbreiding van het bovengrondse tram- en busnetwerk.
Het kaartje op blz. 71 bevat een aantal interessante concepten die verdere uitwerking verdienen: - Zuidelijke en westelijke tangent tussen Ukkel, Vorst, Anderlecht, Molenbeek en Jette (+/- huidige lijnen 7 en 49) Ook op blz. 73 worden nog een aantal concrete projecten genoemd, maar het is even belangrijk wat er niet meer wordt vermeld:
Hoewel er ongetwijfeld prioriteiten moeten worden gesteld, vragen wij om deze projecten nu reeds in de planning op te nemen zodat ze verder kunnen worden bestudeerd en voor uitvoering kunnen aansluiten op de op korte termijn uitgevoerde uitbreidingsprojecten. Gezien de continue reizigersgroei bij de MIVB zal binnen enkele jaren wellicht op nog een aantal corridors een vertramming moeten worden overwogen.
In samenwerking met de andere gewesten moet ook werk gemaakt van hoogwaardige bus- of tramcorridors op de assen die niet door het spoor worden bediend en die eveneens een belangrijke structurerende rol kunnen spelen binnen het Brusselse netwerk: - Richting Wemmel en Grimbergen in het noorden (met aansluiting op de metro bij de Heizel) Op twee van deze assen werkt De Lijn aan een tramproject. Wij zijn ervan overtuigd dat daar ook op enkele andere corridors voldoende potentieel voor is. Voor korte verlengingen, zoals richting Wemmel of Zellik, lijkt een verlenging van een MIVB-tramlijn de meest logische optie; voor verdere verlengingen lijkt De Lijn de logische exploitant. Niettemin zou dit voor de reiziger, in een logica van geïntegreerde tarieven in de rand, in de praktijk geen verschil mogen maken. Als eerste stap moet ook voor de bestaande bussen veel sterker worden ingezet op een hoge frequentie, voldoende capaciteit en een optimale doorstroming zodat het OV-aandeel tussen de rand en het Brussels Gewest kan worden versterkt. Het spreekt voor zich dat Brussel die corridors niet alleen kan realiseren maar het lijkt ons wel nuttig de ontwikkeling van die HOV-corridors als doelstelling op te nemen voor overleg met de andere gewesten, MOW en De Lijn.
Voor het S-net onderschrijven wij de visie dat er minstens om het half uur, in de spits om het kwartier, een trein moet rijden om in een stedelijke context een rol van betekenis te kunnen spelen. Gelet op de infrastructurele beperkingen en op de noodzaak om de betrouwbaarheid en stiptheid te verbeteren, is het wellicht raadzaam het S-net op korte termijn op enkele punten bij te sturen: - S4 vanuit Aalst en Jette naar Etterbeek om het half uur laten rijden maar niet meer doorkoppelen naar Vilvoorde maar richting Ottignies - S7 de hele dag om het half uur laten rijden tussen Vilvoorde, Merode, Delta en Halle. Het aantal versnijdingen wordt hierdoor beperkt en het net wordt leesbaarder. Voor de toegankelijkheid van de NMBS-stations is een inhaaloperatie nodig. Het station Bordet, waar enkele jaren geleden hellingen naar de perrons werden aangelegd, kan hier als model dienen wanneer de hoogteverschillen niet te groot zijn. Lijn 28 wordt vandaag, met slechts één trein per uur, onderbenut. Meer treinen afleiden naar deze as is echter alleen aanvaardbaar als er geïntegreerde tickets en abonnementen komen die ook in de rand gelden.
TreinTramBus onderschrijft de wens om het internationaal treinverkeer opnieuw beter te ontwikkelen, met name op de as Brussel-Luxemburg-Straatsburg-Bazel, maar ook op andere verbindingen. In dat verband staan wij positief tegenover de plannen van Flixtrain om, naast de Thalys, opnieuw een klassieke treinverbinding aan te bieden tussen Brussel, Noord-Frankrijk en Parijs. Voor de langeafstandsbussen heeft Brussel dringend nood aan een of twee degelijk uitgerust internationale busstations. Belangrijk hierbij zijn degelijke en veilige wachtaccommodatie voor reizigers, de aanwezigheid van personeel voor informatie, reisadvies en een goede verknoping met het bestaande openbaar vervoer. Om de eerlijke concurrentievoorwaarden ten opzichte van het spoor te waarborgen, moeten exploitanten van langeafstandsbussen, net als spoorwegmaatschappijen, verplicht worden dit station te gebruiken en een correcte vergoeding voor de dienstverlening te betalen. Liefst zien we zo'n busstation verschijnen in de nabijheid van een station met goede wegverbinding naar de ring.
Hieronder formuleren we enkele opmerkingen bij de voorgestelde acties:
Commentaar (5)
![]()
Harshan Uruthiranantha Sarma
said:
Rian van der Borgt
said:
Harshan Uruthiranantha Sarma
said:
Guy Cools
said:
Schrijf commentaar
|