Home Actueel OV-nieuws NMBS verbetert dienstverlening personen beperkte mobiliteit
NMBS verbetert dienstverlening personen beperkte mobiliteit

Vanaf september kortere reservatietijd in 40 grotere stations

NMBS maakte gisteren bekend dat ze het aantal stations zal verdubbelen waar persoonlijke begeleiding voor personen met beperkte mobiliteit tot drie uur op voorhand kan worden gereserveerd,. In totaal zullen vanaf september 40 grotere stations dergelijke dienstverlening aanbieden, in vergelijking met 18 nu. Op die manier wil NMBS de dienstverlening aan personen met beperkte mobiliteit gevoelig optrekken.

NMBS wil de toegang tot haar stations en treinen voor personen met beperkte mobiliteit gestaag verbeteren. In 131 van de 552 stations en stopplaatsen kunnen zij rekenen op persoonlijke assistentie om op of af de trein te stappen. Tot 2016 dienden dergelijke aanvragen 24 uur op voorhand te worden ingediend, om een gegarandeerde, volledig assistentie aan te kunnen bieden doorheen gans het traject (inclusief overstap- en eindstation). Voor vervoer tussen 18 grote stations1 onderling werd die reservatietermijn sindsdien ingeperkt tot drie uur. Vanaf september komen daar nog eens 22 stations bij.

Voorwaarde is wel dat het voor alle 40 stations om aanvragen voor rechtstreekse verbindingen (dus zonder overstap) gaat tussen die zelfde stations en dat de treinreis zelf ten vroegste om 6.30 uur begint en ten laatste om 21 uur eindigt. Op die manier kan het stationspersoneel tijdig tussenkomen. Voor assistentie buiten deze tijdsperiode blijft de reservatieregeling van 24 uur van kracht om de mobiele assistentieteams op tijd te kunnen inplannen. Het aantal vragen voor assistentie vóór 6.30 uur en na 21 uur is zeer beperkt. NMBS zal er voor zorgen dat de huidige dienstverlening er voor de betrokken klanten niet op achteruit zal gaan.

De nieuwe stations zijn: 2 Aarschot, Aarlen, Blankenberge, 's Gravenbrakel, Brussels Airport – Zaventem, De Panne, Genk, Gent-Dampoort, Marloie, La Louvière-Sud, Libramont, Lier, Lokeren, Louvain-La-Neuve, Mol, Nijvel, Ottignies, Oudenaarde, Doornik, Turnhout, Verviers-Centraal en Zottegem. Die komen boven op de bestaande lijst stations die al dergelijke faciliteiten hebben: Antwerpen-Centraal, Brugge, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Denderleeuw, Dendermonde, Gent-Sint-Pieters, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Charleroi-Zuid, Luik-Guillemins, Bergen en Namen.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

  • 2020.04.24
    Coronamaatregelen en de impact op onze activiteiten
  • 2020.09.19
    Opening vier nieuwe Groene Haltes Ardennen (NIEUWE DATUM)

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12