Home Actueel In de media Raadgevend comité verplicht raad te plegen door NMBS en minister Galant
Raadgevend comité verplicht raad te plegen door NMBS en minister Galant
donderdag, 25 februari 2016 12:49

Persbericht - Raadgevend comité van de treinreizigers

Het Raadgevend Comité van de Treinreizigers (RGCT), waarvan het Bureau op dinsdag 23 februari is samengekomen, wenst krachtig te reageren op de eind vorige week in de pers verschenen onthullingen met betrekking tot het toekomstige beheerscontract van de NMBS en de mogelijke tariefverhogingen die het zou kunnen inhouden.

Het Bureau van het Comité wil de minister van Mobiliteit en de NMBS-groep eraan herinneren dat de wet van 10 april 2014 tot instelling van het RGCT, aan het RGCT de opdracht toevertrouwt om, in naam van de treinreizigers, adviezen en aanbevelingen uit te brengen over alle materies die hen aanbelangen en dus ook over het vervoersplan en de beheerscontracten

Nadat het in december 2015 een advies uitbracht over de aanschaf door de NMBS van nieuwe rijtuigen van het type "M7", heeft het Comité nu op 15 februari zijn advies uitgebracht over het vervoersplan 2017, een advies waarvan het Comité terecht verwacht dat er rekening mee wordt gehouden.

Met betrekking tot het beheerscontract, en in afwachting van de beschikbaarheid van een officieel document, heeft het Comité een werkgroep opgericht die binnenkort een advies en aanbevelingen zal uitbrengen.

Het Comité vervult dus, samen met de organisaties die het bijeenbrengt, proactief zijn rol als partner. Maar het betreurt dat dit momenteel niet op dezelfde wijze geldt voor de NMBS en voor mevrouw de Minister.
Met betrekking tot de aangekondigde stijging van de tarieven en de tariefvrijheid die de NMBS claimt, oordelen de vertegenwoordigers van de gebruikers dat deze laatsten er op twee manieren het slachtoffer van zullen zijn: een stijging van de tarieven zonder dat daar enige garantie op een toename van de kwaliteit van de dienstverlening, van de stiptheid en van het comfort tegenover staat.

Het Bureau van het Comité wil eraan herinneren dat de NMBS verplichtingen van openbare dienstverlening heeft. In een context van steeds toenemende congestie van het wegverkeer en van belangrijke negatieve effecten op het milieu, moet voorrang worden gegeven aan de aantrekkelijkheid van het spoor. Maatregelen zoals deze die vorige week in de pers werden verspreid, gaan duidelijk in tegen deze prioriteiten.

Het Comité vraagt bijgevolg met aandrang aan mevrouw de Minister van Mobiliteit en aan de NMBS-groep om te worden geraadpleegd over het ontwerp van beheerscontract voordat het definitief wordt afgerond.

De NMBS-groep en mevrouw de Minister hebben steeds herhaald dat zij een "klantgerichte" spoorwegmaatschappij wensen. Stap dus over van woorden naar daden en begin met te luisteren naar de prioriteiten van de reizigers.

Henry-Jean Gathon
Voorzitter

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12