Home Actueel In de media 15 van de 41 Vlaamse fietspunten met sluiting bedreigd
15 van de 41 Vlaamse fietspunten met sluiting bedreigd
donderdag, 21 mei 2015 11:53

De NMBS stopt in 2016 met de financiële steun waardoor heel wat fietspunten dreigen te verdwijnen.

Momenteel telt België 53 fietspunten waarvan 41 aan Vlaamse kant. Deze fietspunten zijn gelegen aan NMBS-stations en zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de netheid van fietsenstallingen, houden toezicht en halen fietswrakken en weesfietsen uit de rekken. Ze voeren kleine fietsherstellingen uit voor pendelaars die hiervoor betalen en verhuren fietsen. De fietspunten werken met werknemers uit de sociale economie die intensief begeleid worden en werkervaring kunnen opdoen.

De financiering gebeurt via de zogenaamde klaverbladfinanciering, onder meer via tewerkstellingspremies en via de NMBS voor geleverde prestaties. De NMBS is één van de initiatiefnemers van de fietspuntwerking, maar schroeft het project nu terug. Vanaf september 2016 stoppen de spoorwegen met de financiering van de stations Turnhout, Genk, Sint-Truiden, Mol, Geel, Mortsel Oude God, Torhout, Liedekerke, Zele, De Pinte, Ninove, Knokke, Londerzeel, Eeklo en Asse. Bovendien gaat ook de service voor 16 andere Vlaamse en Brusselse fietspunten erop achteruit, gezien er enkel maar permanentie zal zijn tijdens de spitsuren.

Fietspunten zorgen ervoor dat meer mensen met de fiets naar het station komen. Jan Vanhee, directeur van Fiets&Werk, de koepel van sociale fietsondernemingen: "In deze tijden van files en milieudruk is dit een fout signaal en moet er net meer geïnvesteerd worden in de fiets. In een recente bevraging gaven bijna 1 op de 5 pendelaars aan meer naar het station te fietsen door de aanwezigheid van een fietspunt. Logisch, gezien onze leden instaan voor nette stallingen en hun aanwezigheid voor minder fietsdiefstal zorgt."

Fiets&Werk vraagt de NMBS om de beslissing te herzien en samen met andere overheidsinstanties te zoeken naar oplossingen voor het behoud van fietspunten én sociale tewerkstelling.

Persbericht Fiets&Werk

Share/Save/Bookmark
Commentaar (1)add comment

snyers said:

...
nu vaststaat dat ook station Londerzeel zal gesloten worden door de nmbs in de loop van dit jaar vrees ik het ergste voor het voortbestaan van het fietspunt want niet alleen beschikbare gelden vallen weg, maar ook het gebouw en dit louter om blinde besparingsmaatregelen (terwijl er nog voldoende mogelijkheden zijn binnen de nmbs om te besparen)

De gemeente dient voor beide dossiers zijn veranwtoordelijkheid te nemen in deze !
 
vrijdag 29 mei 2015 om 13:50
Stemmen: +0

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12