Home Actueel Blog 'Busje komt zo, vervoersoplossingen voor de Vlaamse Ardennen' rijdt uit in Ronse!
'Busje komt zo, vervoersoplossingen voor de Vlaamse Ardennen' rijdt uit in Ronse!
Geschreven door Grandsart Delphine   
vrijdag, 29 juni 2018 15:23

een LEADERproject van TreinTramBus vzw en Regionaal WelzijnsOverleg Oudenaarde

Busje komt zo...

Met de ontwikkeling van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid zal het vervoersaanbod in de nabije toekomst grondig worden hertekend. Zo zal de Lijn nog enkel voorzien in de grote verbindingen. Voor het lokaal vervoer staan de gemeenten zelf in. Zij hebben hierin echter geen ervaring. Kwetsbare personen (senioren, mensen met een beperking, met een beperkt budget, jongeren en werkzoekende) zullen hierdoor nog meer moeilijkheden ondervinden bij hun verplaatsingen en dreigen te vereenzamen.

Met 'busje komt zo, vervoersoplossingen voor de Vlaamse Ardennen' helpen we de landelijk gelegen gemeenten en steden zich hierop voor te bereiden en bottom-up oplossingen uit te werken. 

Vorig jaar onderzochten we vooral de bestaande situatie én ook de noden en behoeften van de gebruikers. Met laagdrempelige mobiliteitstips brachten we de verzamelde informatie terug naar de bewoners en staan er vrijwillige Reisbegeleiders klaar om de zelfredzaamheid bij de kwetsbaren te verhogen.

Met al deze verzamelde informatie en ervaringen werken we in 2018 –als test- concrete oplossingen voor lokale bereikbaarheid uit. Bewoners uit een 3tal testregio's in de Vlaamse Ardennen zoeken samen met experten en beleidsverantwoordelijken naar bruikbare oplossingen. Deze voorstellen worden in het najaar 2018 voorgesteld aan een ruimer publiek zodat het ook kan uitgetest worden.

En in... Ronse?

Ronse is het eerste testgebied en volop gestart!

ronse

We werken er rond het thema 'Ronse bereikbaar voor iedereen, ook voor mensen met een beperkt budget'. Samenlevingsopbouwwerk Ronse, Rap Op Stap Ronse, De Vrolijke Kring, TRAP en Handiklap trekken er samen de kar, met ondersteuning van stad Ronse en het Sociaal Huis. Deze enthousiaste lokale projecttrekkers hebben alvast de doelgroep in diepte bevraagd naar hun mobiliteitservaringen, vervoersnoden en –behoeften. Deze data krijgen vorm in verschillende uitdagingen die we verder in de cocreaties aanpakken. Een groep experten, beleidsverantwoordelijken, gebruikers en bewoners geven in particpatieve werktafels samen vorm aan de vele ideeën en werken een aantal urgente uitdagingen uit tot gezamenlijk gedragen oplossingen.

Ben je benieuwd naar de oplossingen die we in Ronse samen hebben uitgewerkt en hoe deze jou kunnen helpen in je verplaatsingen rond Ronse? We gaan in het najaar 2018 een aantal ideeën uittesten en jij kan ons helpen: met je ervaringen en met jouw inzichten tot verbeteringen. Maak deel uit van onze testgroep! En samen zorgen we voor een uitgeteste en verbeterde mobiliteitsoplossing voor iedereen, ook voor zij die met een beperkt budget moet rondkomen.

Wanneer exact we overgaan van idee naar iets dat je effectief kan gebruiken en uittesten, kunnen we nog niet verklappen, maar het komt er na de zomer aan. Beloofd!
Check dus regelmatig onze website en de communicatiekanalen van Ronse: de website, de facebookpagina, enz.

Wil je meer informatie: bel Rebecca op 09/223 86 12 of check onze website voor de laatste ontwikkelingen.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12