Home Actueel Blog Heropwaardering station Deurne (NL)
Heropwaardering station Deurne (NL)
Geschreven door Grandsart Delphine   
dinsdag, 29 maart 2016 12:15

deurneDe omgeving van het NS-station in Deurne (Nederland) maakte tot enkele jaren terug een troosteloze indruk. Het was er somber en grijs en niet aangenaam om te vertoeven. Als fervent reiziger en trotse inwoner van Deurne besliste Michel Lintermans hier iets aan te doen. Hij trommelde andere buurtbewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties op om het station in de Brabantse Peel te verfraaien... met resultaat! Dit initiatief om de directe omgeving van het station te verduurzamen en daarmee een stuk aantrekkelijker te maken voor reizigers en bewoners kan een inspiratiebron zijn voor anderen. Genoeg reden voor een interview met initiatiefnemer Michel Lintermans.

Evelien Marlier: hoe is het idee bij jou gegroeid om de stationsomgeving aan te pakken?

De omgeving van Deurne is prachtig, maar het NS-station was grijs en somber. Ik wou ervoor zorgen dat het er groener en mooier uitzag. In een gebied waar het prettig vertoeven is voelen mensen zich veilig. Het creëren van een mooiere omgeving verbindt mensen. Op reis in binnen- en buitenland zag ik hoe je met simpele middelen, zoals bloembakken, van een station een prettigere verblijfsplek kon maken. Ik contacteerde de NS met de vraag of ze in ons station ook verfraaiingswerken wouden doen, maar die vraag werd negatief beantwoord, dus besloot ik zelf de handen uit de mouwen te steken.

Evelien: hoe ben je er aan begonnen?

In 2014 ging ik van start. Samen met een student en een jonge ondernemer die interesse hadden in het project richtten we een coöperatie op. Dan hebben we voor de buurtbewoners hier een bijeenkomst georganiseerd waar iedereen input kon geven, ideeën kon aanreiken enz. Daarmee hoopten we een groot draagvlak te creëren binnen de gemeente.

Evelien: Wat hebben jullie sindsdien zoal gerealiseerd?

Het eerste wat we deden was het watertappunt installeren, waar mensen hun waterfles kunnen vullen. Daarna heb ik het elektriciteitshuisje bekleed met mooie foto's en kwam er een zwerfboekenkast. Verder hebben we bloemen geplant en samen met imkers weidebloemen ingezaaid bij de sporen. Met enkele buurtbewoners startten we ook een 'mobiele' tuin langs de spoorweg waarin we kruiden en groenten kweken. Momenteel wordt er een groene verbindingszone aangelegd die een woonwijk met het station verbindt. Het wordt een groene corridor met speelelementen, bankjes, fiets- en wandelpad... Zo maken we van de spoorzone als het ware een groene loper door Deurne.

Evelien: Vanuit welke hoek heb je financiële steun gekregen om dit allemaal te verwezenlijken?

De financiële middelen komen van verschillende bronnen: uit subsidie, crowdfunding, sponsoring en giften van bewoners, bedrijven en instellingen... en de gemeente. Vooreerst had de gemeente niet zoveel interesse, maar toen ze zagen dat er effectief iets gebeurde stapten ze mee in het project. Ze hebben dan geld uitgetrokken om het parkeerterrein herin te richten. Nu verloopt de samenwerking met de gemeente zeer goed: doordat het er netjes en verzorgd uitziet is er minder vandalisme, en daardoor is de gemeente minder geld kwijt aan reparatie en toezicht. Het station is ondertussen een visitekaartje voor Deurne en dat heeft zijn weerslag op de economische bedrijvigheid in de omgeving. Vorig jaar wonnen we ook de Pluk van de Pettefletprijs waar een geldprijs aan verbonden was. Dat was een mooie bevestiging van onze inspanningen en een extra duwtje in de rug.

Evelien: Wat zijn jullie toekomstplannen? Stopt het hier of gaan jullie door met jullie werking?

Dit jaar willen we een ontmoetingscentrum uitbouwen: Activiteiten als gezamenlijk biologisch tuinieren, een energiecafé, herstellen en repareren van kleding, koken door allochtone vrouwen voor onder andere eenzame bejaarden, culturele lezingen en activiteiten kunnen en mogen hier georganiseerd worden. Daarnaast heeft de NS ons beloofd om Wifi op het station te voorzien en werken we met de dienst toerisme aan een 'city game' en een toeristische route die aan het station vertrekt. We hebben dus nog veel ideeën in de pipeline zitten (lacht) en zullen dus nog even doorgaan.

Evelien: heel veel succes in elk geval! Ik hoop dat je project vele andere mensen mag inspireren.

Mensen die meer info willen op dit project kunnen een kijkje nemen op de website: http://www.stationsparkdeurne.nl/home.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2018 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12